اماکن دینى و مذهبى
از مساجد معروف و قدیمى حکم آباد مى توان مسجد سادات (کوشک سابق)، مسجد مصعب بن عمیر (حاج محمدعلى)، مسجد بزرگ، مسجد قدس (وایانلو)، مسجد فجر (پیراره گر)، مسجد روح اللَّه (حاج کاظم)، مسجد ولایت، مسجد شهید مدنى (روباز)، مسجد امام زمان(عج)، مسجد علوى، مسجد امام حسین علیه السلام، مسجد خاتم الانبیاءصلى الله علیه وآله وسلم، مسجد انصار(قوچداشى)، مسجد شهید مطهرى (میراحمد)، مسجد ملاعلى، مسجد حاج عباس، مسجد حضرت ولیعصر(عج)، مسجد حاج على اکبر و مسجد حضرت ابوالفضل(س) را نام برد. علاوه از این، وجود چندین تکیه و حسینیه و هیئات عزادارى حسینى و جلسات آموزش قرآن و معارف اسلامى نیز بر فضاى معنوى این منطقه افزوده است.
وضعیت و سابقه سیاسى
نام حکم آباد در تاریخ نهضت مشروطه ایران بارها آمده است. در آن دوران حکم آباد که به مثابه دروازه اى براى شهر تبریز بود نقش مهمى در دفاع از مشروطیت داشته است. اهالى حکم آباد به دلیل آگاهى و دیانت و روشنگرى علمائى همچون مرحوم «آخوند فاضل» که از علماى برجسته حکم آباد بود، غالباً مشروطه خواه بودند و براى دفع استعمار و استبداد و ایادى مزدورش تا پاى جان ایستادند.
در جریان نهضت عاشورائى حضرت امام خمینى قدس سره نیز مردان و جوانان غیور و غیرتمند این منطقه همگام با امت اسلامى براى حاکمیت اسلام و پیروزى انقلاب اسلامى از هیچ کوششى فروگذار نکردند. جا دارد از مسجد ارشاد، مسجد یادها و خاطره ها، که از مراکز مهم و فعال سیاسى و فرهنگى دوران مبارزه با رژیم ستمشاهى بود یاد شود و خاطره شهید والامقامى که حکم آباد در روز تاریخى قیام 29 بهمن سال 1356 تبریز تقدیم امام و انقلاب نمود گرامى داشته شود.
در راهپیمائى هاى پیش از انقلاب، صف راهپیمایان و تظاهرکنندگان حکم آباد از جمله کم نظیرترین و طولانى ترین صف هاى راهپیمائى شهر تبریز به شمار مى آمد.
پس از پیروزى انقلاب اسلامى، خفاشان شب پرست و اصحاب زر و زور و تزویر که چشم دیدن خورشید را نداشتند، با هدایت استکبار جهانى و ایادى مزدورش کمر به هدم انقلاب نوپا بستند. انقلابى که ثمره مجاهدت و خون هزاران شهید مظلوم بود. در تبریز هم جبهه نفاق با عنوان حزب موسوم به خلق مسلمان، دست به خیانت و خرابکارى مى زد. خوارج زمان متأسفانه در حکم آباد نیز کانونى براى توطئه ایجاد کرده بودند که خوشبختانه با آگاهى مردم و مقاومت و مجاهدت جوانان از جان گذشته این منطقه، عدّه و عدّه آن معاندین براى همیشه برچیده شد و خط امام و انقلاب پیروز گشت.
موقعیت طبیعى و جغرافیائى
حکم آباد منطقه اى است تقریباً بزرگ و قدیمى که از به هم پیوستن کوچه ها و محله هاى مختلف شکل یافته است. این منطقه در شمال غرب تبریز واقع است که از جنوب به شنب غازان، شهرک امام خمینى قدس سره، کوى دامپزشکى و محله آخونى و از شمال به محله امیرزین الدین و جمشیدآباد قدیم و خیابان علامه محمدتقى جعفرى قدس سره و از شرق به محله ویجویه و خیابان بهار و از غرب به قراملک و جاده سنتو منتهى مى شود. حدود و مساحت این منطقه را بطور دقیق نمى توان برآورد ساخت ولى بطور تقریبى مى توان گفت محدوده این منطقه به طول 3 کیلومتر از شرق به غرب و به عرض 3 کیلومتر از شمال به جنوب مى باشد.
در گذشته حکم آباد دو دروازه داشت، یکى در ضلع شرقى که در روبروى بانک ملى شعبه حکم آباد واقع بود و دیگرى در غرب حکم آباد که به دروازه کوشک معروف بود.
مهمترین کوچه ها و محله هاى حکم آباد عبارتند از محله قاضیارباشى و دیزج در شرق حکم آباد، منطش و قوچداشى در جنوب و جنوب شرق که در گذشته به جهت قرار گرفتن دو عدد سنگ تراشیده شده به شکل قوچ در ورودى آن محله، به قوچداشى معروف شده است. محله اره گر و قره بیگ (کوى شهید وفائى) در جنوب و جنوب غربى و کوشک و باغلارباشى در غرب و محله ملاعلى و تیکانچى لر (خارفروشان) در شمال و شمال غرب.